03-11-2015
Dutch Design Daily LIVE

Dutch Design Daily

1 / 21

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By
Dutch Design Daily & Pakhuis de Zwijger www.pakhuisdezwijger.nl

Dutch Design Daily LIVE #04

By 03-11-2015

Dutch Design Daily LIVE is a collaboration between Dutch Design Daily and Pakhuis de Zwijger.

November 3, 2015 | Pakhuis de Zwijger
Theme evening about the Dutch Design Awards 2015. Eight designers talk about the backgrounds of their nominee and / or prize-winning design. Speakers Submarine Channel, Arna Mackic, Reframing Studio, SchilderScholte Architecten, Maison the Faux, Studio Drift, Fabrique and Circus Engelbregt. Moderator Woes van Haaften.

Photos: Andre Bakker

Submarine Channel | Refugee Republic
Interactieve online documentaire over het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak, waar zo’n 58.000 vluchtelingen onderdak hebben gevonden. Geleidelijk transformeren zij het kamp van een tijdelijk onderkomen naar een geïmproviseerde stad waar mensen wonen en werken, naar school gaan, een bedrijf starten, trouwen, ruziemaken en plezier hebben. In de multimediale mix (tekeningen, foto’s, film, geluid en tekst) van Refugee Republic dwaal je door het kamp, maak je kennis met vluchtelingen en zie je de wereld achter de posters van hulporganisaties.
More Submarine Channel > 22.05.2015

Arna Mackic | Mortal Cities & Forgotten Monuments
Het boek Mortal Cities & Forgotten Monuments behandelt de rol die architectuur heeft gespeeld tijdens keerpunten in de turbulente geschiedenis van de Balkan. Aan de hand daarvan wordt een architectonisch voorstel gedaan voor de stad Mostar (Bosnië-Herzegovina), tijdens de oorlog verwoest en nu verdeeld. Mackic pleit voor een cultureel erfgoed waarin ook de zwarte bladzijden uit de geschiedenis van de stad een plek krijgen, om het helingsproces van de stad en zijn inwoners te bevorderen.

Reframing Studio | Project Network
Een mobiele applicatie die jongvolwassenen ondersteunt bij het behouden en versterken van hun sociale netwerk, bijvoorbeeld tijdens het herstel van psychische klachten. ‘Project Network’ is één van de drie uitkomsten van het overkoepelende project ‘Herstel van psychose door design’. Daarin onderzoeken ontwerpers samen met behandelaren, ervaringsdeskundigen en wetenschappers hoe design kan worden gebruikt in de psychiatrie.
More Reframing Studio25.08.2015

SchilderScholte Architecten | Pani Ambachtsschool
Dit gebouw in de Noord-Bengaalse stad Rajarhat functioneert als een ambachtsschool en buurtcentrum, met als doel de structurele verbetering van de positie der omwonenden. Kinderen van de zogeheten ‘landlozen’, die in het traditionele kastenstelsel nauwelijks kans maken op het verbeteren van hun sociaaleconomische positie, kunnen er naar school. Hun ouders werken er of leren een ambacht, de vrouwen krijgen educatie aangeboden om zich verder te ontwikkelen. De bamboe fietsen die in de werkplaats gemaakt worden, zijn in de winkel te koop, waarmee het complex in eigen inkomsten voorziet.
More SchilderScholte Architecten02.10.2015

Maison The Faux | C’est Vrai ou C’est Faux
De derde collectie van het jonge modecollectief Maision the Faux brengt naar de voorgrond wat bij modeshows doorgaans achter de schermen plaatsvindt. Tijdens de presentatie was backstage de catwalk geworden; aankleden en visagie gebeurde in het zicht van het publiek. De collectie bestaat uit opvallend kleurrijke mannen- en vrouwenmode, gemaakt van soepele stoffen en met veel grafische prints.
More Maison The Faux > 01.07.2015

Studio Drift | Shylight
Deze bewegende lichtinstallatie, ontworpen door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta (Studio Drift) combineert natuur en techniek op poëtische wijze. Licht valt uit zijn cocon, opent zich en zweeft naar beneden dankzij een systeem van verfijnde technologie. De kelken zijn gemaakt van zijde; ingenieuze robotica laat de Shylight voortdurend op en neer bewegen. De installatie werd aangekocht door het Rijksmuseum te Amsterdam.
More Studio Drift25.06.2015

Circus Engelbrecht | Medicijnfabriek
Deelnemers aan workshops van de Medicijnfabriek kiezen onder leiding van plantenexpert op intuïtie een plant in het park. De expert vertelt of de gekozen soort geschikt is voor medicinale verwerking en welk effect de plant heeft. In het speciaal ontwikkelde laboratorium verwerken de deelnemers hun plant tot medicijn. Met behulp van een rolkoffer is de ambulante Medicijnfabriek ontwikkeld waarbij op elke locatie workshops kunnen worden gegeven.
More Circus Engelbrecht > 01.09.2015

Fabrique | Van Gogh Multimediatour
Bij de presentatie van een nieuwe opstelling voor de vaste collectie (november 2014) introduceerde het Van Gogh Museum ook een multimediatour. De bezoeker kan daarmee op drie verschillende manieren kennismaken met het werk van Van Gogh: uitgebreid, langs de hoogtepunten, of met korte games en quizvragen. De drie verschillende tours, in tien verschillende talen, zijn te volgen op één apparaat. De 5 inch touchscreen-speler is robuust genoeg om honderden uitleenbeurten te doorstaan; de gebruiksvriendelijke bediening zorgt voor snelle doorstroming bij de balie.