22-02-2020
Internationaal

Dutch Design Daily

1 / 12

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By
KAAN Architecten www.kaanarchitecten.com

Bottière Chénaie in Nantes

By 22-02-2020

Een compact en multifunctioneel gebouw met een huiselijke sfeer

KAAN Architecten onthult het multifunctionele gebouw ontworpen in het nieuwe gebied Bottière Chénaie in het noordoosten van Nantes (Frankrijk). De winnende inzending van een internationale wedstrijd uit 2013, is onderdeel van een grote stadsontwikkeling geïnitieerd door de stedenbouwkundige Jean-Pierre Pranlas Descours in samenwerking met landschapsarchitect Atelier Bruel-Delmar. 

Extreem compact, met een multifunctionele plint bestaat het gebouw uit commerciële ruimtes, een supermarkt en een parkeerplaats. Boven deze basis bevindt zich twee vijf verdieping tellende residentiële blokken met 172 appartementen in totaal. De eerste volume is bestemd voor marktconforme woningen, de tweede volume is bestemd voor eeen sociaal woningcomplex.

Aan het noordwesten ontvouwt de grotere woning volume zich rond een ruimtelijke binnenplaats met bomen, waar externe looppaden met uitzicht op de groene omgeving toegang geven tot de tweezijdig geörienteerde appartmenten. Geïnspireerd door de Nederlandse residentiële architectuurtraditie, is deze circulatieoplossing aangepast aan de context en zijn verticale verbindingen geminimaliseerd, waardoor verschillende configuraties van de wooneenheden mogelijk zijn, van privé buitenruimtes tot inpandige balkons met woonruimtes. Daarnaast worden deze orientatie-afwijkingen geflankeerd door lichtbronnen die natuurlijk daglicht verspreiden naar de onderste verdiepingen: dit creëert een verticale breuk die informele ruimtes genereert om ontmoetingen van de bewoners te bevorderen.  

In het oosten, omsluit het tweede volume 39 sociale woonappartementen, die, afhankelijk van hun positie, profiteren van een dubbele oriëntatie, de verscheidenheid van de loggia’s en de uitzichten over de bomen en naar de stad. Ten slotte versterkt het kantoorgebouw ten zuidwesten, georganiseerd rond een centrale kern, de volume tegenstelling en voltooit het nieuwe stedelijke landschap.

Meer KAAN Architecten > 04.01.2017 / 03.05.2017

Foto’s: Sebastian van Damme