Compleet overzicht

Dutch Design Daily

1 / 13

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By

By
Studioninedots www.studioninedots.nl

Villa Fifty-Fifty

By 01-03-2021

Met het ontwerp voor Villa Fifty-Fifty bracht Studioninedots de typologie van een transparante woning een stap verder. De opdrachtgevers, voor wie ze ook hun eerste huis ontwierpen, kwamen terug met een hang naar een minimalistischer levensstijl en de wens voor optimale natuur-ervaring. Studioninedots onderzocht een tamelijk radicale vertaling van gelijke waardering van binnen en buiten. In hun zoektocht naar maximale interactie definieerden ze de afzonderlijke woon- en buitenfuncties, werden hun vanzelfsprekende posities verworpen om ze vervolgens opnieuw te plaatsen, maar dan volledig gelijkwaardig. De kavel werd bebouwd tot aan de grenzen; het bouwvlak werd beschouwd als een dambord-patroon waarop alle functies een eigen volume kregen. De volumes variëren; ze zijn dicht of open, overdekt of niet en met een eigen sfeer en materialisatie. Hierdoor is een patchwork ontstaan van bijzondere relaties tussen het gebouw en het landschap, tussen open en gesloten en tussen binnen en buiten.

Het resultaat is een woning met afwisselend binnen- en buitenruimte waarin bovendien de grens in gebruik tussen beiden vervaagt. Half huis-half tuin binnen één volume. Fifty-fifty.

Pavilion meets tiny house
De woning toont zich als een paviljoen, uitgestrekt over de tuin, met losse volumes gevat tussen twee horizontale vlakken. De toren steekt dwars door de vloer en het dak. Op de begane grond bevinden zich de functies voor het hele gezin en die voor de ouders. De meiden hebben hun kamers, plus faciliteiten om er zelfstandig te kunnen wonen, in hun tiny house in de toren. Op de plek waar het paviljoen en de toren elkaar kruisen, bevindt zich de entree. De volumes zijn met elkaar verbonden en verschillen onderling qua sfeer en  lichtinval; de ruimtelijke overgangen versterken het doorlopend leeflandschap.

Foto’s: Frans Parthesius