Compleet overzicht

Dutch Design Daily

1 / 6

By

By

By

By

By

By
Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten www.grosfeldbekkersvandervelde.nl

Woonhuis Schijf

By 15-04-2019

Genomineerd voor BNA Beste gebouw van het jaar 2019
Categorie Particuliere Woonbeleving

Na het splitsen van een kavel in het buitengebied van Schijf ontstond de ruimte een huis te bouwen op een conventioneel bouwvlak. Door het huis geheel naar achteren op het bouwvlak te plaatsen en gebruik te maken van de regels voor vergunningvrij bouwen bleek het mogelijk de woning op een compromisloze manier in het landschap te positioneren.

De woning reageert op geheel eigen wijze op de context door de positie van het gebouw middenop het kavel. Vanuit iedere positie in het huis is er zicht op de omgeving en wordt het landschap door de grote glasvlakken naarbinnen getrokken. Ondanks de rigoureuze positie krijgt het huis iets exhibitionistisch, maar de afstand tot de openbare weg en de positie van de ramen en gesloten delen zorgen voor de juiste balans van openheid en privacy. De opening dwars door het huis scheidt hoofdprogramma en bijgebouw, maar beide worden door de bewoners intensief gebruikt. In het bijgebouw spelen de kinderen op een regenachtige dag of houdt de opdrachtgever workshops met klanten. Vanuit de keuken biedt het huis het mooiste perspectief op zowel de voortuin als de achtertuin.

Foto’s: Michel Kievits