Dutch Design Daily LIVE #11

Dutch Design Daily

DDD activity | Event

October 9, 2017 | Dutch Design Awards preview 2017
Eight designers talked about the backgrounds of their nominations. Speakers Richard Niessen, Super Local, XVW architectuur, Envisions, Sander Breure & Witte van Hulzen, Erik Vlemmix en Lamzac. Moderator Woes van Haaften.

Finalist Communication | The Palace of Typographic Masonry
The Palace of Typographic Masonry van Richard Niessen is een grafisch ‘bouwsel’ waarin de werkwijze en het onderzoek naar het eigen vakgebied letterlijk vorm krijgt. Naast posters is er ook een fysieke opstelling ontworpen. Het project is een goed voorbeeld van een ontwerper die op eigen initiatief een project start en er zijn ziel en zaligheid in stopt. Richard is een ontwerper met een duidelijk eigen handschrift. ‘Hij blijft zichzelf vernieuwen op het gebied van de techniek en het ambacht van het zeefdrukken’, aldus de commissie van DDA. Een viering van het vakgebied van het grafisch ontwerp!

Finalist Young Designer Award | Super Local
Ontwerpers Luc van Hoeckel en Pim van Baarsen vormen samen multidisciplinaire ontwerpstudio Super Local en zoeken naar oplossingen voor sociale en culturele problemen. De groep ontwerpers voelt sociale verantwoordelijkheid en is bereid daarvoor uit hun comfortzone te treden. Luc en Pim leveren complete projecten af – van onderzoek tot eindproduct – en zijn in alle fases van het proces betrokken. De commissie van DDA vindt het indrukwekkend hoe zij zichzelf wegcijferen en projecten door lokale communicaties laten draaien: ‘Ze geven daarmee het podium aan de mensen zelf.’

Finalist Product | Lamzac
Outdoor (lounge)meubilair is vaak zwaar en neemt veel ruimte in beslag, terwijl gangbare strandstoelen of -bedden meestal niet erg draagbaar zijn.Lamzac® the original 2.0 is een luchtgevulde zitzak zonder pomp. Je vult ‘m door een simpele zwaaibeweging met de zak te maken. Groot en comfortabel om op te loungen; leeg vormt het een licht, klein pakketje. De DDA commissie vindt het ontwerp van Marijn Oomen vooral sterk vanwege de ogenschijnlijke eenvoud en het slimme ontwerp.

Finalist Habitat | How Can We Know The Dancer From the Dance?
Een half jaar lang waren er midden in de mensenmassa elke dag vier acteurs te vinden bij de ingang van perron 5/7 op Utrecht Centraal. De acteurs voerden een choreografie uit bestaande uit dagelijkse bewegingen en scènes die je op het station zou verwachten. Het 786 uur durende performance project van Sander Breure en Witte van Hulzen maakt een statement in een heel drukke ruimte waar normaal gesproken weinig ruimte is voor individuele eigenheid en spiegelt het eentonige gedrag van de stationsbezoeker. Een interventie door menselijk acteren die impact heeft op ons gedrag in de openbare ruimte, dat vond de commissie van DDA absoluut een nominatie waard.

Finalist Habitat | DeFlat Kleiburg
DeFlat Kleiburg is eindelijk geworden zoals deze in de jaren zestig bedoeld was: een open gebouw waar mensen van allerlei culturen en opleidingsniveaus samenleven, en waar wonen gecombineerd wordt met werken. De kracht van de Amsterdamse Bijlmer zit hem juist in de schaal van de flats en daarom is de commissie van DDA blij dat het team dit type flat heeft behouden en nieuwe waarde geeft: ‘Eindelijk waardering voor deze brutalistische esthetiek‘. Het project is middenin de crisis door NL Architects en XVW Architectuur ontwikkeld. Ze zijn er in die omstandigheden knap in geslaagd om een architectuurhistorisch deel van Amsterdam opnieuw relevant te maken.

Finalist Design Research | Envisions X Finsa
Het materiaalonderzoek van ontwerpcollectief Envisions heeft geleid tot een interessante esthetische verkenning naar de mogelijkheden van materiaal. Tussen de resultaten zitten heel sterke patronen en vormen, die zijn ontwikkeld op basis van de eigenschappen van de materialen. Het zijn dit soort beelden die tot relevante doorontwikkelingen kunnen leiden bij houtfabrikant Finsa. Met hun onderzoekende wijze was de jonge groep ontwerpers in staat is om een traditionele bedrijf in beweging te brengen: dat Finsa de resultaten nu mee wil nemen in het ontwikkelen van nieuwe collecties, is de beste bevestiging van het succes van deze aanpak.

Finalist Service & Systems | Me You and the Robot
Wat wordt de rol van robots en artificiële intelligentie (AI) in onze werkomgeving, en welke invloed heeft dat op ons werk? De installatie Guidelines for the human factor van ontwerpers Henrique Nascimento en Erik Vlemmix verandert het gesprek over de toekomst van werken en laat je op een andere manier nadenken over wat dat eigenlijk inhoudt.

Dutch Design Daily LIVE is a collaboration between Dutch Design Daily and Pakhuis de Zwijger.

More Dutch Design Daily

DDD activity

Dutch Design Daily celebrates tenth anniversary with new website

Dutch Design Daily

06.06.2024
Heritage

In memoriam Frederike Huygen

Dutch Design Daily

10.07.2023
DDD activity

Hidden Gems Bicycle Tours 2019

Dutch Design Daily

19.09.2019
See all 130 stories of Dutch Design Daily