Dutch Design Daily LIVE #15

Dutch Design Daily

DDD activity | Event

February 19, 2019 | DDA calls for future winners
Dutch Design Daily en Dutch Design Awards (DDA) presenteerden in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een avond waarop met een aantal spraakmakende winnaars gekeken werd naar wat Dutch Design Awards voor hen heeft betekend, hoe het nu met ze gaat en waar ze staan, en hoe het winnen van de Award kan bijdragen aan het versnellen van hun carrière. Naast presentaties van eerdere winnaars, presenteerde DDA de plannen voor 2019.

Met Martijn Paulen, Frank Kolkman, Teresa van Dongen, Bas Timmer, Joost Grootens and Michel van Schie. Moderator Woes van Haaften.

Martijn Paulen 
Martijn Paulen is sinds 2013 directeur van de Dutch Design Foundation, de organisatie achter onder meer Dutch Design Week en Dutch Design Awards (DDA). Onder zijn leiding richt de organisatie zich met name op experiment, vernieuwing en cross-overs in design. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het werk en de ontwikkeling van jong talent. Ook worden met succes directe verbindingen gelegd met de technologische industrie. Jaarlijks cureert en beloont DDA het beste op het gebied van Dutch design. Innovatie, verandering en speculatief denken zijn vaak kernwoorden in het werk van de talentvolle winnaars.

Frank Kolkman
Frank is een kritische ontwerpen en speculatief onderzoeker, geïnteresseerd in het uitdiepen van de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologiën. Met uitdagende prototypes, interactieve installaties en scenario’s kaart hij hedendaagse thema’s aan als technologische toegang en eigendom. Hij ontregelt met projecten als Open Surgery (een doe-het-zelf operatie robot), Designs for Flies (een kit zodat patiënten zelf medicijnen voor zeldzame ziektes kunnen ontwikkelen), Black Gold (over het in standhouden van bedreigde diersoorten) en Outrospectre (over het omgaan met en ervaren van de dood met behulp van technologie). Frank won in 2017 de Young Designer Award en was daarnaast in 2016 ook genomineerd voor de categorie Service & Systems.

Teresa van Dongen
Natuur en wetenschap staan centraal in het werk van Teresa van Dongen. De ontwerpster, in 2014 cum laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, wil een brug slaan tussen natuur en wetenschap en design. Ook in haar projecten komen die disciplines samen. Teresa is o.a. gefascineerd door licht als vertaling van energie, de transparantie van glas en wat het aanschouwt en de fysica van beweging. In 2015 won Teresa een Dutch Design Award voor haar portfolio in de categorie Young Designer.

Bas Timmer
Ontwerper Bas Timmer richtte enkele jaren geleden Sheltersuit op. De Sheltersuit is een tot slaapzak te transformeren water- en winddichte jas, die daklozen bescherming biedt tegen allerlei weersomstandigheden. Iedere Sheltersuit is uniek, omdat ze worden gemaakt van gedoneerde materialen van hoogwaardige kwaliteit. Inmiddels zijn er vele exemplaren uitgedeeld. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: ze worden voornamelijk gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, meestal asielzoekers met een verblijfsvergunning. Bas en zijn enthousiaste team wonnen in 2017 met Sheltersuit de Public Award.

Joost Grootens
Joost is grafisch ontwerper met een achtergrond in de architectuur. Zijn studio ontwerpt boeken op het gebied van architectuur, stedelijke ruimte en kunst, gespecialiseerd in atlasprojecten en ontwerpt zowel de kaarten als de boeken zelf.  Hij won tot twee keer toe een Dutch Design Award. De eerste keer was in 2006 met zijn befaamde Metropolitan World Atlas. Met het winnen van die prijs vestigde hij meteen zijn naam als boekontwerper en nam zijn carriëre een imposante vlucht. Tien jaar later won hij met het indrukwekkende project van de nieuwe Dikke Van Dale zijn tweede Award.

Michel van Schie
Spark Design & Innovation heeft een lange staat van dienst op het gebied van ontwerp- en innovatiediensten voor bedrijven (start-ups, MKB) met complexe en uitdagende producten. Vanaf 2003 ontving het bureau verschillende DDA nominaties. In 2014 wonnen ze een award voor de Rescue Tip-Board in de categorie Product. Met dit opblaasbaar reddingsvlot kunnen hulpverleners een drenkeling sneller bereiken en effectiever hulp verlenen. Productontwerper Michel van Schie is niet alleen oud DDA winnaar, maar in de laatste drie jaren ook nauw betrokken bij de awards als commissielid.

Dutch Design Daily LIVE is a collaboration between Dutch Design Daily and Pakhuis de Zwijger.

Photos: Michiel Landeweerd

More Dutch Design Daily

DDD activity

Dutch Design Daily celebrates tenth anniversary with new website

Dutch Design Daily

06.06.2024
Heritage

In memoriam Frederike Huygen

Dutch Design Daily

10.07.2023
DDD activity

Hidden Gems Bicycle Tours 2019

Dutch Design Daily

19.09.2019
See all 130 stories of Dutch Design Daily