The Young Collectors

Studio Thier & van Daalen

DDD activity | One week about | Product | Spatial

One Week about Dutch Design Week by curator Katja Lucas

During Dutch Design Week, we will be introducing you to the festival’s Hidden Gems. Ten special designers who we feel are the stand-outs of this edition.

Wat The Young Collectors
Door Studio Thier & van Daalen
Waar Juliusstraat 62 (10 min lopen vanuit Klokgebouw)
www.ddw.nl/evenement/1300

Niet in een studio of in een loods, maar gewoon in de omgeving waar de objecten thuishoren. Een woonhuis. Geen Ikea namaak opstelling, maar een huis waar echte mensen wonen, dat is waar de expositie die samengesteld is door Thier en van Daalen te zien is. “We willen de voorwerpen niet op een sokkeltje plaatsen, maar laten zien in een leefomgeving waar alles tot zijn recht komt.” legt Iris van Daalen uit.

Voor vrienden ontwierpen zij een nieuwe keuken die het hart vormt van deze expositie, waarvoor de bewoners van het huis even een week naar zolder verhuizen. “Ze zijn even te gast in eigen huis ja, het is een gek idee. Maar toen we het voorstelden was het gelijk: ‘moet je doen, goed idee!’ Ze zijn zo enthousiast over het werk dat we hebben uitgekozen dat ze het ervoor over hebben.” Want naast de keuken kozen Thier en van Daalen nog tal van ander werk uit om het huis mee aan te kleden. “We hebben de begane grond en de eerste verdieping. Er is voor ieder wat wils. Het ligt er maar net aan waar je interesse ligt, van lampen tot textiel, glas en kunst. Het is een heel proces, maar alles staat er om elkaar te versterken. Je zoekt naar een soort spanning, een nieuwe manier van kijken bijna. Het is een beetje gek om te zeggen, maar je stopt er zoveel energie in dat het bijna als ons eigen huis aanvoelt.”

Het idee voor de keuken ontstond na een lange reeks experimenten met Himacs, een duurzaam materiaal dat makkelijk schoon te houden is. Het materiaal is onzichtbaar te verlijmen en wordt in allerlei toepassingen gebruikt. Thier en van Daalen showden vorig jaar al enkele voorbeelden tijdens de DDW. “Het is een materiaal waar je alle kanten mee op kunt”, vertelt van Daalen. “We hebben ontzettend veel geëxperimenteerd, we keken wat er gebeurde als je de lijm vrij liet lopen. Probeerden verschillende kleuren, vormen en lijnen. Een leuke speeltuin waar we veel van hebben geleerd.”

De keuken is hierin een volgende stap. Vrienden van het ontwerpersduo waren zo enthousiast over dit materiaal dat ze er een keuken van wilden. “Wij hebben carte blanche gekregen om ons uit te leven en de mogelijkheden van het materiaal te verkennen”, van Daalen moet lachen: “Nouja niet helemaal vrij natuurlijk, we hebben wel richtlijnen gekregen, waar de kastjes moesten hangen bijvoorbeeld. Maar verder waren we totaal vrij. ” De keuken heeft een typische Thier en van Daalen stijl, waarin ze zoeken naar contrast: alles oogt heel strak, maar door een kleurrijke lijn proberen ze weer te doorbreken. “Op instagram teasen we al, we willen zoveel mogelijk mensen uitnodigen te komen kijken.”

Tijdens de expositie is het duo net als verschillende andere ontwerpers aanwezig om over hun werk te vertellen. “We nemen bezoekers graag mee om te vertellen over onze werkwijze. Ik vind het stiekem best spannend hoe er vanuit het publiek gereageerd gaat worden. Het is natuurlijk niet iets alledaags dat iemand zijn huis openstelt voor pottenkijkers.”

Hidden Gems bicycle tours
The ten hidden gems of DDW came about in collaboration with E52 and curator Katja Lucas of DDW. Do you want to admire the hidden gems yourself? Every day, Urban Exploring Tours and KOGA bikes organize a special bike tour along the selected designers. Find out more here.

Tekst: Milan Lenters

More Studio Thier & van Daalen

See all 0 stories of Studio Thier & van Daalen