Dutch Design Daily LIVE #12

Dutch Design Daily

DDD activity | Event

December 21, 2017 | Ones to watch
With Lilian van Daal, Diana Schrerer, Anouk X Vera, Sigrid Calon en Mirjam van Coillie. Moderator Woes van Haaften.

Lilian van Daal
Met haar afstudeerproject Biomomcry 3D Printed Soft Seat (2014) won industrieel product designer Lilian van Daal meerdere prijzen. Lilian combineert design met biologie en wetenschap, en haar producten zijn o.a. tentoongesteld in Milaan, Wenen en Madrid. Zo was de 3D-geprinte autostoel die ze ontwierp voor het Zweedse Volvo afgelopen jaar te zien in de designcollectie van het Centre Pompidou in Parijs. Naast haar eigen ontwerpen, werkt ze ook als senior productdesigner voor StudioMOM. Met niet alleen een feilloos gevoel voor vorm, maar bovenal als iemand die de grenzen van techniek opzoekt om de wereld een beetje beter te maken.

Diana Schrerer
De van oorsprong Duitse fotograaf en beeldend kunstenaar Diana Scherer verkent in haar werk de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving en het verlangen van de mens om de natuur te beheersen. Ooit droomde ze er van om mode ontwerper te worden. Haar project Interwoven, waarbij ze onderzoekt hoe ze plantenwortels kan omvormen tot een textielachtig materiaal, trok de aandacht van de designwereld en leverde haar in 2016 de New Material Award op. Een ondergronds geproduceerde jurk die je zelf kan oogsten? Samen met Radboud Universiteit onderzoekt Diana de mogelijkheden van biofabrication: zelfgroeiend textiel zonder de tussenkomst van extra energiebronnen.

Anouk X Vera
Geen grote aantallen geproduceerde voorraden, maar lokaal en on demand. Met dat idee presenteerde ontwerp duo Anouk van de Sande en Vera de Pont vorig jaar hun Tini Tiny Factory collectie. Ook in hun eigen werk proberen de designers aandacht voor duurzaamheid en menselijk bewustzijn te creëren. Zo wil Vera met The Assembly Lab al aan het begin van de productielijn waste materials elimineren en wil Anouk met haar ontwerpen de mens voorzien van verhalen die je met je mee kunt dragen. Kleur, vorm en visual stories, het werk van Anouk X Vera beperkt zich niet alleen tot mode, samen met chefkok Naresh Ramdjas zette het tweetal afgelopen DDW een gastronomische Experience Lunch neer, waarbij alle zintuigen geprikkeld werden.

Sigrid Calon
Haar eerste boek To the extend of  / \ | & – , bestaande uit 120 riso prints, bracht Sigrid Calon in 2012 regelrecht internationaal succes. Ze staat bekend om deze composities, waarbij ze gefascineerd door borduursteken een abstracte beeldtaal heeft gecreëerd die direct herkenbaar is als Calon. Haar werk ontstaat door de drang en nieuwsgierigheid om te onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Aspecten als intuïtie, ratio, speelsheid en kleur staan hierbij centraal. Sigrid is continu op zoek naar verwondering en raakt geïnspireerd door de dingen om haar heen, liefst dingen die net ergens anders voor bedoeld zijn: materialen, maar ook voor voorwerpen, situaties of ruimtes. In hoeverre kun je de autonomie opzoeken van toegepaste gegevens?

Dutch Design Daily LIVE is a collaboration between Dutch Design Daily and Pakhuis de Zwijger.

Photos: Michiel Landeweerd

More Dutch Design Daily

DDD activity

Dutch Design Daily celebrates tenth anniversary with new website

Dutch Design Daily

06.06.2024
Heritage

In memoriam Frederike Huygen

Dutch Design Daily

10.07.2023
DDD activity

Hidden Gems Bicycle Tours 2019

Dutch Design Daily

19.09.2019
See all 130 stories of Dutch Design Daily